KRC GENK NIEUWS
-
Dit zijn de gewoontes in een Belgisch huishouden
Benieuwd hoe een gemiddeld Belgisch huishouden eraan toe gaat? Wij zetten de belangrijkste aspecten van het Belgische leven voor je op een rijtje. Herken je jezelf?
Schoonmaken
Of het nou gaat om het boenen van de vloer, het lappen van de ramen of de oven reinigen. Belgen houden over het algemeen niet van schoonmaken. Wel stellen de meeste Belgen een schoon huis erg op prijs. 12% van de Belgische huishoudens en 22% van de Belgische gezinnen besteed deze taak wekelijks uit aan een huishoudster. Bijzonder is de rol van de huishoudster in België. Waar een schoonmaker in buurlanden als Nederland en Duitsland systematisch onderbetaald krijgt, verdient een schoonmaakster in België een eerlijk loon.
Sport
Hoe fijn is het om de werkdag af te sluiten met een hardloopsessie, een voetbaltraining of een uurtje in de sportschool? Ook sport past zeker in het rijtje tussen de gewoontes in een Belgisch huishouden. Zo kun je de Belgische natuur om in daar te gaan wandelen of kun je je aanmelden bij de vele voetbalclubs.
Geld
In België hebben we in de meeste gevallen wat geld betreft niets te klagen. In 2021 was het gemiddelde netto-inkomen 20.357 per maand. Hier zijn natuurlijk alle hele rijke mensen bij opgeteld. Een normaal inkomen voor een Belgisch gezin is zo’n 35.400 euro per jaar. Ongeveer 30% hiervan gaat naar de woning en energierekening. Zo’n 15% gaat naar eten en drinken.
Eten
Hoewel Belgen echte Bourgondiërs zijn, wordt in de meeste gezinnen echt niet dagelijks friet met stoofvlees gegeten. De meeste gezinnen besteden niet meer dan een halfuur aan koken en zo’n 20 minuten aan tafel. Naast klassiekers als stamppot zijn veel gegeten gerechten gek genoeg niet de standaard Vlaamse keuken, maar eerder pasta-gerechten. De multiculturele samenleving is samengesmolten in de Belgische cuisine, waardoor onder andere ook Marokkaanse gerechten erg populair zijn geworden. In de ochtend en middag wordt vooral brood gegeten.
Vakantie
De gemiddelde Belg heeft 34 dagen per jaar echt vrij. 70% van de mensen vult deze dagen op met een reisje naar het buitenland. Frankrijk en Nederland zijn de populairste bestemmingen voor een vakantie in het buitenland. Spanje, Italië en Duitsland zijn daarnaast de populairste gebieden om op vakantie te gaan. De meeste Belgen gaan voor een tripje naar het buitenland minimaal vier dagen weg.
Feest
België is van origine een Christelijk land en daarom zijn de Christelijke feestdagen nog altijd erg belangrijk. Kerst en Pasen zijn nog steeds belangrijke dagen, maar het aantal gezinnen dat Sint-Nicolaas viert neemt met de jaren af. De laatste jaren worden er wel steeds meer cadeautjes gegeven tijdens Kerst. De gemiddelde Belg geeft jaarlijks bijna 200 euro uit aan kerstcadeautjes en zo’n 120 euro aan kerstversiering. De meeste mensen zijn vrij op de dag van de arbeid. Maar een kleine groep ambtenaren zoals buschauffeurs en politieagenten moet op deze dag gewoon doorwerken. Vrijwel iedereen in België viert de verjaardag. Normaliter met wat bezoek en een taart. Ook op werk trakteert bijna iedere jarige met gebak of een flinke taart.